Bryggerier

Ett bryggeri är en affärsverksamhet eller anläggning som tillverkar öl. De kan också tillverka andra alkoholhaltiga eller alkoholfria drycker såsom läsk eller cider. Ofta serverar de också öl eller andra drycker. Bryggerierna säljer dock inte bara sina drycker på plats, utan också till butiker och Systembolaget, som sedan säljer dem vidare till konsumenter. I Sverige är det branschorganisationen Sveriges Bryggerier som representerar bryggeriernas intressen. Den senaste tiden har det blivit populärt med mikrobryggerier. Ett mikrobryggeri är en mindre version av ett bryggeri, som får tillverka upp till 200 liter dryck. Mikrobryggerier infördes i Sverige år 1995; dessa representeras i Sverige av Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier.

Att arbeta på ett bryggeri

Som bryggare kan man arbeta på ett bryggeri. Då arbetar man bland annat med att bereda drycker efter recept, att övervaka tillverkningsprocessen, att filtrera dryckerna och ibland med att servera och betjäna kunder. Bryggarutbildningen är två år lång och ges på många yrkeshögskolor. Innan bryggarutbildningen kan det vara lämpligt att gå till exempel Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller Hantverksprogrammet på gymnasiet. Åttio procent av utbildningen består av att man har praktik och går som lärling, och resten är teoretiska studier på skolan. Det går ibland att genomföra den teoretiska delen på distans.

Historia

Sveriges Bryggerier är den äldsta branschorganisationen i Sverige och har funnits sedan 1885. Innan dess fanns dock bryggarskrået, som funnits sedan 1600-talet. Den inrättades både eftersom man ville ha en politisk röst i samhället och eftersom det fanns ett behov av en standardisering inom bryggeribranschen. Syftet med branschorganisationen är fortfarande ungefär detsamma som när den startade. År 1905 fanns det cirka 240 bryggerier i Sverige. Antalet är ungefär 400 idag, efter att ha varit nere på runt 20 stycken på 1990-talet. Cirka 40 är medlemmar i Sveriges Bryggerier Intresset för bryggning har dock växt mycket de senaste årtiondena.