Den tyska renhetslagen

Den 23 april 1516 stiftades den tyska renhetslagen. En lag som bestämde att öl bara fick innehålla malt, humle och vatten. Den anses idag vara en av de första livsmedelslagarna men den är inte den första lag som stiftats i ett försök att säkerställa kvalitén på öl. Den allra första lagen man känner till stiftades redan år 1156 i tyska Augsburg och handlade om straff för den som producerat dålig öl. Nästa lag stiftades 1363 i Weimar och reglerade då innehållet i ölen. Alla dessa lagar skapades för att säkerställa kvaliteten på landets ölproduktion som en tidig version av kvalitetssäkring.

500-års jubileum firades i ölets hembygd

renhetslagen för öl firade 500 år under 2016 något som uppmärksammades under hela året i området Franken i Tyskland. Franken är världens bryggeritätaste område och är ett populärt besöksmål för ölentusiaster även i vanliga fall. Här kan ölälskaren besöka privatbryggerier och härliga ölkällare med enastående specialiteter. 500-års jubileet till ära har man under året haft massor av extra evenemang och ölrundturer i området. Naturligtvis har både Biergarten och Oktoberfest uppmärksammat jubileet även om dessa två traditionella festivaler normalt inte har särskilt mycket med renhetslagen att göra, annat än möjligen när det gäller den kopiösa mängd öl som konsumeras under festerna. Enligt turistinformationen för årets Biergarten 2016 serverades 2400 olika ölsorter från hela 87 olika länder.

Renhetslagen och EU

Tyskland höll länge fast vid renhetslagen som till en början bara gällde Bayern. 1906 antogs lagen som nationell lagstiftning och först 1923 gick den sin nuvarande form. Tyskland höll envist fast vid sin renhetslag ända fram till 1980-talet då europeiska unionen satte press på landet att tillåta försäljning av annan öl även om den inte uppfyllde kraven i renhetslagen. 1987 kom domen från Europadomstolen, vilket innebar att allt öl som tillverkats i EU också måste få säljas i Tyskland. Någon boom för utländskt öl har dock inte inträffat. Tyskarna är stolta över sin renhetslag, och föredrar tyskt öl framför andra sorter. Det kan inte ens Europadomstolen ändra på.