Lär dig mer om öl

Gillar du smaken av en kall öl under en varm sommarkväll? Det är du inte ensam om. Öl är en av våra mest uppskattade drycker världen över och har varit del av vår kultur i över 7000 år. För den som är intresserad av att lära sig mer om öl finns det nästan en obegränsad kunskap att suga i sig. Visste du exempelvis att vår moderna bryggteknik utvecklades i kloster och att Kina är det största producentlandet? Följ med när vi tar en djupdykning i ölets historia och simmar runt i spännande kuriosa som du antagligen inte kände till sedan tidigare.

Young Man Enjoying a Drink of Stout in a Pub

Young Man Enjoying a Drink of Stout in a Pub

Lär dig mer om ölens historia

Med hjälp av internet har det blivit allt enklare att bli en expert inom diverse områden. Vi kan numera gå en excelkurs och förbättra våra chanser att få ett jobb, eller så kan vi fördjupa oss i fakta om diverse ämnen som exempelvis ölens historia. Det är dock inte fastställt exakt när denna historia började men den första dokumentationen av en ölliknande dryck ägde rum för ca. 7000 år sedan. Forskare har gjort undersökningar på forntida kvarlämningar och fastställt att några av de första ölliknande dryckerna kan spåras till dagens Irak. Andra tidiga bevis innefattar en 3900-årig dikt där världens äldsta ölrecept finns nedskrivet. Det finns dock inget som tyder på att öl framställdes i stora kvantiteter. Den populära drycken fick genomslag över hela världen och spelade en viktig roll i forntida kulturer i Mesopotamien och i forntida Egypten. I Sverige har man rester av öl som kunnat dateras ända tillbaka i bronsåldern.

asundensbryggeri2.se

Öl och mjöd under vikingatiden

Under medeltiden i Norden, som även kallas för vikingatiden, dracks det stora mängder av både öl och mjöd. Mjödet ansågs dock ha en finare karaktär och dracks vid festligare tillställningar medan öl var en vardagsdryck. Varför dracks det så mycket öl och mjöd under denna tid? Förklaringarna är lika många som antalet ölsorter men några teorier är populärare än andra. Några tror att det hade med dåtidens dåliga vattenkvalité att göra medan andra tror att förklaringen ligger i den stora mängd av salt mat som konsumerades under vikingatiden. Självklart finns det också en stor skala av folk som tror att det dracks mycket öl och mjöd för att det var, och är, så otroligt gott. Till saken hör också att människor under denna tidsperiod trodde att åtminstone mjöd kunde ge en gudomliga krafter och ett evigt liv. Om någon lyckades införskaffa sig odödlighet eller andra superkrafter förtäljer dock inte historien.