Mikrobryggerier

Mikrobryggerier började etableras i Sverige omkring 1995. Ett mikrobryggeri är ett litet bryggeri som brygger öl på ett hantverksmässigt sätt. Trenden att brygga öl på ett traditionellt sätt kommer från Storbritannien och USA.

För konsumenten och ölälskaren finns det naturligtvis bara övervägande fördelar med mikrobryggerier. Dels finns det en mängd bryggerier som sätter en ära i att utveckla tekniken och laborerar med nya smaker, nya kombinationer av ingredienser. För den oinvigde eller den som inte är intresserad av öl, existerar kanske bara en ölsort. Det finns flera olika sorters öl

som spontanjäst öl, ale, lager och veteöl. Mikrobryggerier väljer själva vilken eller vilka ölsorter man väljer att brygga. Så inriktningen väljer den enskilde bryggaren. Genom Systembolagets försorg erhåller ölkonsumenterna ett brett och kvalitetssäkrat sortiment av olika ölsorter från mikrobryggerier som finns lite var stans i vårt avlånga land.

 

Bryggning av öl
Bryggning av öl är ett hantverk. Bryggmästaren har i regel egna recept som följs till punkt och pricka, något som gör just den bryggmästaren öl unikt. I regel är recepten hemliga. Avsikten är att öl efter ett visst recept ska smaka mer eller mindre likadant oavsett hur många gånger det produceras. Att utveckla en ölsort tar också ganska lång tid, vilket man förstår då men har lite mer vetskap om hur bryggeriprocessen går till.

Colorful beer flight

De viktigaste momenten i ölbryggning
Öltillverkning görs huvudsakligen i sex steg; Mältning, Mäskning, Vörtkokning, Jäsning, Filtrering, Pastörisering.

 

Affärsmodeller
Då man hör ordet mikrobryggerier tänker man genast på ett mindre bryggeri jämfört med de större bryggerierna som Spendrups, Heineken, och Pripps. I meningen att allt deras öl tillverkas lokalt på platsen. Fast det stämmer inte. Visst finns det ett antal sådana mikrobryggerier som både brygger och säljer sina egna produkter, sina egna ölsorter. Sedan förekommer det något som benämns nomadbryggerier.

Nomadbryggerier använder sig av andra mikrobryggeriers överkapacitet. En win-win situation för båda parter. Nomadbryggeriet behöver inte investera i ett eget bryggeri med allt vad det innebär i form av fasta kostnader och mikrobryggeriet får betalt för sin överkapacitet som annars gjort att arbetet stått stilla därmed får de intäkter som leder till att de snabbare når payoff. De får tillbaka sin investering snabbare. Sist förekommer det något som kallas bryggerihotell och de brygger aldrig eget öl de hyr endast ut sitt bryggeri för andras öltillverkning.