Odla dina egna ölingredienser

Att brygga eget öl är en mycket tillfredsställande syssla som ger stort utlopp för både kunnande och kreativitet. Den som verkligen vill ta det här med att framställa hantverksmässig öl till en ny nivå kan prova att ta fram sina egna ingredienser. Om man vill kontrollera varje del i processen är odling en av nycklarna. Då vet man precis vilken kvalitet allt håller och man kan även tjäna lite pengar eftersom man inte behöver köpa råvarorna som man istället går ut och plockar. Var man bor avgör vad man kan odla och att ta hand om grödor kan vara en utmaning som inte ska underskattas. De flesta som ger sig in på detta tycker dock att det är mödan värt och att det leder till godare öl. Har man ambitionen att brygga i såpass stor skala att man kan börja sälja är det mycket fint att kunna framhålla i marknadsföringen att man själv odlar några av ingredienserna man använder.

Humle och malt

Öl består ofta bara av vatten, humle, malt och jäst. Malt är groddat korn som sedan rostats till önskad färg och smak. En del av malten ombildas till alkohol under jäsningen. Humle är kryddan som ger ölet den karaktäristiska beskan. I vissa länder klassas inte drycker som innehåller andra ingredienser än dessa ens som öl överhuvudtaget. Tyskland har länge varit ett exempel på det. Ska man vara så strikt är det alltså bara korn och och humle man har att välja mellan. Att skörda korn är ganska omständligt om man saknar maskiner avsedda för ändamålet. Det är mycket ovanligt att bryggare, även stora sådana, går så långt som till att odla sitt eget korn. Däremot börjar det bli vanligare med ölentusiaster som mältar kornet själva. Nu när det finns ett så stort intresse för att brygga egen öl växer dock intresset för att odla humle som växer ganska bra i vårt klimat. Det finns många olika sorter som inte bara har olika egenskaper ur ett odlarperspektiv utan också ger olika smak på ölen.

Kryddor som sätter unik prägel på öl

De huvudingredienser vi tog upp under föregående rubrik kan, beroende på hur de kombineras och på hur man går tillväga under bryggning och lagring, ge upphov till många smaker och typer av öl. Det är vanligt att man adderar ytterligare ingredienser för att kunna skapa ett öl som har en unik karaktär. Kryddväxter och frukt är två kategorier av grödor som passar i öl. När det gäller frukt vill man ofta ha något med syra, för att balansera sötman från malten. Klassiska ölkryddor är till exempel pors, koriander, fänkål och pomerans. Även potatis kan tillsättas för att öka alkoholhalten. Ofta behövs inte större mängder än att man kan odla det man behöver i ett mindre växthus. Eller så tar man sin smaksättning från träd och buskar som redan finns på tomten. Det går även att byta kornmalten mot annan säd, vanligtvis vete. Vi rekommenderar att man väljer hur man ska krydda sin öl utifrån vad som växer bra där man bor.