Öl är en hantverkskonst

Intresset för att brygga egen öl eller öl ifrån mikrobryggerier har ökat de senaste åren och ölen har kommit att bli den nya grejen för finsmakare. Svenskar har återigen fått upp ögonen för den hantverksmässiga ölen som vi för några hundra år sedan drack som vårt vatten. Resultatet av ökat intresse har gjort att allt fler bryggerier har poppat upp för att konkurrera med de större och mer konventionella ölbryggerierna. Ölens råvaror är relativt enkla att införskaffa, då ölens grundkomponenter är malt, humle, jäst och vatten, som alla växer eller finns i Norden.

Hantverk är imponerande. Vare sig det gäller hantverkskonsten i att brygga egen öl, baka ett surdegsbröd till att hitta den perfekta bänkskivan på Byggmax som man sätter in i sitt egensnickrade kök. Hantverk är imponerande och har istället för de fabrikstillverkade produkterna en själ, en tanke och ett arbete bakom sig. Att ta sig an uppdrag där man själv skapar produkter, ger en dessutom möjlighet att bygga kunskap i området och bygga större respekt för hantverket.

Bryggeriprocessen

För att brygga öl hemma krävs ingredienserna malt, humle, jäst och vatten, men även utrustning som jäskärl, sil, kokkärl och någon typ av kylanordning. Beroende på vilken typ av öl och vilka smaker man vill få fram i slutprodukten så genomförs processen lite olika. Något som genomgående är viktigt att tänka på vid bryggning är att ha väl rengjord och desinficerad utrustning, då öl innehåller jäst kan smuts, bakterier eller fel temperatur förstöra jästsvamparnas arbete för att skapa ölen. Det första steget kallas för mäskning där maltens stärkelse omvandlas till socker. Under en timme ska blandningen av malt och vatten vara i en temperatur på 67 grader. När vätskan varit i temperaturen har vört skapas, vilket är en söt vätska. Nästa steg i processen kallas lakning, då vörten sköljs i vatten på 80 grader för att skölja ut sockret ur vörten. Efter lakningen kokas vörten och i den här delen av processen tillsätts humle. Beroende på vilken karaktär ölen ska ha så kan humle tillsättas tidigt eller sent i kokprocessen. När kokprocessen är färdig ska ölen kylas och här finns olika tekniker som i slutändan påverkar ölens smak, likväl temperaturen som ölen utsätts för. Den sista delen av processen är jäsningen, som sker i ett jäskärl. Beroende på vilka smaker man vill få fram på ölen kan längden av jäsprocessen och temperaturen påverka aromerna i ölen. Efter ungefär två veckors jäsning är ölen färdig.

Att brygga egen öl är egentligen en ganska simpel process med få ingredienser som i slutändan skapar en fantastiskt god öl. Men det är också ett hantverk då flera delar av processen av att skapa ölen i slutändan påverkar den slutgiltiga ölen. Men i värsta fall, om ens hembryggda öl inte blev så god, så finns en uppsjö av hantverksmässig öl ifrån något av alla Sveriges bryggerier som smakar fantastiskt.