Afterwork och taklagsfest

Sverige har fått en ny uppskattad tradition kallad afterwork. Ingen har brytt sig om att översätta uttrycket afterwork till svenska utan det engelska ordet används flitigt på nästan alla barer och krogar när de erbjuder billig mat och dryck under några timmar. Löst översatt betyder afterwork ”efter jobbet” och innebär helt enkelt att ett gäng kollegor dricker ett par öl tillsammans efter arbetsdagens slut till ett riktigt bra pris. Afterwork ger positiva effekter för arbetsmiljön, för barer och krogar samt för bryggerier.

Taklagsfest

Taklagfest är en gammal tradition som är riktigt trevlig och som borde få leva vidare. Många hanverkaryrken har gamla seder och traditioner. För byggbranschen har det under lång tid varit tradition att vid uppförade av bostadshus (eller affärsbyggnader) ordna en taklagsfest. Man firar med en taklagsfest när taklaget är klart vilket innebär att takstolarna är resta samt takåsen är lagd. Det går bra att dekorera det nya taket med flaggor eller en krans men det är inte nödvändigt. Själva traditionen är en kvarleva från gamla tider då vänner, grannar och släkt kom för att hjälpa till med ett husbygge. Byggherren hade ansvaret att ordna med en fest för att visa tacksamhet för all hjälp man fått. Taklagsfest kallas även takglasöl och i Skåne kallar man det resegille. När en fest uteblir hängs en docka upp vilket troligtvis är en symbol för missnöje.

Bygga hus

När du bygger ett hus kan det vara en god idé att anordna en taklagsfest med kalla öl för hantverkarna. Det här är inte någon dyr tillställning men uppskattning brukar ge arbetare ett initiativ att lägga ner lite extra jobb och se till att allt blir rätt utfört. När du bygger ett nytt hem behöver du även se till att det material du använder är av hög kvalitet. Hos exempelvis Boverk kan du beställa takstolar av hög kvalitet som kommer att ge dig ett riktigt bra tak. Takstolen är en viktig del av ditt nya tak och är den bärande konstruktionen i husets yttertak. Här finns takstolar för alla olika stilar och Boverk erbjuder ett brett sortiment av mycket hög kvalitet. Boverk är ett företag som har lång erfarenhet och spetskompetens när det gäller tak och både ritar, planerar och producerar takstolar i svenskt virke som kommer att passa perfekt för ditt nya hustak. Boverk gör dessutom snabba leveranser över hela Sverige.

Arbetsgivare och afterwork

Många arbetsgivare anordnar numera afterwork för sina anställda. Det kan handla om en gång per månad eller vid arbetsveckans slut. Syftet för en arbetsgivare att ordna med afterwok är att erbjuda en miljö utanför arbetsplatsen där kollegor får möjlighet att lära känna varandra, skapa en bra sammanhållning och i förlängningen en bättre arbetsmiljö.