Ölingredienser

Öl är en bryggd dryck som finns i olika typer. De brukar delar in i spontanjäst öl, ale, lager och veteöl.

Ölets basingredienser
Då man brygger ett öl använder man sädesslaget korn som blir malt. Det är malten som ger ölet fyllighet, sötma, färg och maltsmak, uppenbarligen. Malten påverkar även ölets arom och skum. Man använder sig även av det som benämns råfrukt. Råfrukt kan vara majs, ris eller socker. Det mildrar smaken på ölet. Vatten behövs och det bör innehålla salter och andra mineraler. Humlen tillsätts för att ge ölet beska, doft och skum och givetvis tillsätts jäst. Det är jästen som ger alkohol och kolsyra. Det är enbart i de spontanjästa sorterna som man inte tillsätter jäst.

Det är kombinationen av de fyra basingredienserna och vilken proportion de har till varandra som är bryggerimästarens hemliga recept. Det är det som påverkar slutresultatet av bryggeriprocessen – den färdiga ölen.

Att återskapa en ölsort
År 2011 bärgades fem flaskor öl från ett vrak som bedöms ha förlist i början av 1800-talet. Platsen, någonstans i Ålands södra skärgård. Då en av flaskorna gick sönder redan i samband med bärgningen noterades att ölen var intakt. Den bärgades från omkring 50 meters djup och man antar att vattentemperaturen med trycket inne i flaskorna ledde till att vatten från havet inte kunnat tränga in i flaskorna. Från forskarhåll, närmare bestämt det finska forskningsinstitutet VTT tror man att ölen som bärgats är världens äldsta bevarade öl. Den åländska Vi vill först och främst analysera innehållet i flaskan. Därefter har de för avsikt att återskapa det ursprungliga receptet.

Glass of malt

Glass of malt

Vrakölet lanseras
Förhoppningarna infriades och den 1 september 2014 såldes det första exemplaret av det nyskapade vrakölet på en facebookauktion. Den som önskar köpa det nygjorda vrakölet kan göra det på Ålandsfärjan till det facila priset 120 euro för en 54 centiliters flaska med starköl som håller 5,2 procent. Ölen är en spontanjäst öl som är gjord på både korn och vete.

Enligt bryggeriet Stallhagens grundare, grundare Christian Ekström, passar vrakölet till rökt abborre, makrill och annan lite fetare serverad med en syrlig sås. Ölet är ett sommaröl så färskpotatis passar. På webbplatsen matklubben.se fås inspiration samt recept på rätter och tilltugg. Något som passar till både vraköl och annat.