Spontanjästa ölsorter

Spontanjäst öl är det ursprungliga sättet att göra öl på. Till skillnad från andra ölsorter så tillsätts inte en jästkultur till ölet, som kan kontrolleras under bryggprocessen. Slutresultatet blir mer varierat då ölen är spontanjäst. Det är fria jästpartiklar i luften som startar jäsprocessen i ett spontanjäst öl. Likt probiotika i hemgjord yoghurt. Måhända skulle man kunna argumentera att spontanjäst öl därför kan vara något nyttigare är öl.

Varianter av spontanjäst öl
Spontanjäst öl förekommer i följande varianter: Från den första jäsningen erhålls Lambik som har en alkoholstyrka på 5-6%, knappt någon kolsyra. Lambik är ganska sällsynt. Färgen är ljus den är lätt och torr. Smaken är syrlig utan beska. Gueuze är en sort som består av en blandning av både ung och gammal lambik, alkoholhalten är 4–6 %. Gueuze har en kraftig kolsyra. Blandningen får sedan jäsa på flaska. Gueuze har en stark fruktig karaktär och mycket frisk smak. En del liknar den vid en torr champagne. Slutligen finns det en sötad lambik, som får sötman av farinsocker. Den kallas Faro den är bärnstensfärgad och har en söt, frisk smak utan beska. Den är mycket sällsynt.Spontanjästa ölsorter 22

Fruktöl
De vanligaste spontanjästa ölen är olika sorters fruktöl. Tillverkningsprocessen kan gå till på tre olika sätt. En variant innebär att man till den jäsande lambiken som ligger på fat tillsätter och blandar in frukt eller fruktsaft. Det socker som frukten innehåller sätter ny fart på jäsningen. Ett annat alternativ innebär att lambiken fruktkoncentrat tillsätts i efterhand som ett sätt att smaksätta ölen. Den tredje varianten är en kombination av de två första. Fruktölsorterna kan vara helt torra eller mycket söta. Något som är kännetecknade för dem är att de är mycket friska och saknar beska.

Vid framställningen används olika frukter eller bär. Ett fruktöl fruktlambik som kallas kriek, är smaksatt med körsbär, frambozen med hallon, perzik med persika, bosbes med röda vinbär och zwarte bes med svarta vinbär. Alkoholhalten är omkring 4–5 %.

Fruktlambik är den vanligaste sorten och finns i många varianter.

Det förekommer även mindre traditionella varianter, exempelvis hjortron. Det har även funnits en sort som heter Mars vilken var en utspädd faro. Alkoholhalten var ner till 2 %.