Bygga en egen ölkällare

En egen vinkällare har varit en statussymbol länge och något som många drömt om. Men en ölkällare, vad innebär det och vilka är fördelarna? Kan man bygga en på egen hand? Det är frågor som vi ska försöka svara på i den här texten. När man väl bemödat sig om att iordningställa ett utrymme avsett för öl blir man i regel motiverad att köpa nya ölsorter, man får helt enkelt inspiration och nya möjligheter. Vi lever i rätt tid för detta eftersom det aldrig funnits ett större urval av hantverksmässigt framställd öl än idag. Det gäller inte minst i Sverige som blir ett allt intressantare ”ölland”. Med källare menar man ett rum under marknivå. Givetvis kan man ha ett utrymme för öl även om ens hus inte har en källare och om man saknar en tomt att bygga den på. Källarmiljön är dock i regel lagom mörk och kall för förvaring av öl.

Vilka är fördelarna med en ölkällare?

Öl är en levande dryck och smaken förändras över tid. Hur vi förvarar den påverkar ölets livslängd så väl som dess smak och karaktär. Detta är mycket viktigt att beakta om man har en finare samling med lite mer värdefulla flaskor eller fat. Öl ska förvaras i lägre temperatur än den vi normalt har inomhus. 8-13 grader brukar anses vara optimalt. Om man samlar på öl eller gillar att hålla sig med riktigt många flaskor av andra orsaker uppstår ett behov av ytor. Att ha flera kylskåp eller särskilda ölkylar för ändamålet är dyrare och mer utrymmeskrävande än att hålla sig med en ändamålsenlig ölkällare. ölfestivaler lockar många idag och ölintresset är större än någonsin i landet. Med en dedikerad ölkällare kan man ta sitt intresse till nästa nivå eftersom det blir möjligt att hålla sig med fler sorter hemma. En välorganiserad källare gör det enkelt att hitta bland flaskorna och den bör organiseras efter ölens bäst före datum så att man vet vad det är bråttom med. I en ölkällare får man även fina betingelser för sylt, inläggningar, saft och givetvis vin.

Bygg en egen jordkällare

Öl mår bäst av att förvaras i jämn temperatur. För i tiden hade man jordkällare där det inte var så stor skillnad i temperatur under de olika årstiderna och även idag kan det vara ett alternativ att bygga en egen jordkällare i sin trädgård. På mursten.nu hittar du mycket av det material du i så fall kan tänkas behöva. En jordkällare behöver vara väl dränerad och tät så att det inte blir för fuktigt. Den jord man sedan täcker den med isolerar mot både kyla och värme samt bidrar till att hålla temperaturen jämn under hela året. En jordkällare är även mörk, vilket är en annan viktig faktor här. Ett alternativ till att bygga en jordkällare från grunden kan vara att inreda ett rum inne i ett hus för ändamålet. Källare är bra, om temperaturen är just jämn och tillräckligt låg. Det går även att åstadkomma rätt miljö i ett mindre utrymme med hjälp av klimatkontroll i form av luftavfuktare och värmekälla med temperaturavläsning.