Mikrobryggerier

Vi människor har väldigt många intressen, och det är vanligt att det gemensamma intresset leder till livslånga vänskaper. Samtidigt är det roligt att våra intressen skiljer sig åt, på så sätt kan man alltid få nya lärdomar och insikter när man diskuterar med oliksinnade.

Vanliga intressen är ofta sport och idrott, mode, bilar eller flygplan. Ett annat intresse som många har är öl. Man kan exempelvis ha en bok där man skriver ner alla ölsorter man provat samt ger dem betyg. Man kan också samla på ölflaskor, tomma eller fulla för att det är kul eller för att det blir fina inredningsdetaljer i hemmabaren. Man kan även samla på ölkapsyler och sedan skapa exempelvis en tavla eller ett bord med dessa.

Det har även blivit väldigt populärt att brygga öl hemma då det är lite extra kul att skapa sina egna ölsorter, och man kan använda den kreativa sidan för att testa nya sorter som sedan kan avnjutas en vinterkväll därhemma eller under en sommarkväll vid grillen.

Är du ölintresserad, men ännu inte provat att brygga din egen öl så kan du få väldigt bra tips på internet om hur du brygger din egen öl i hemmets lugna vrå.

Har man ett riktigt stort intresse för öl, och kanske till och med vill livnära sig på det så kan man starta ett eget litet bryggeri i liten skala. Blir det framgångsrikt kan man växa med tiden.

Mikrobryggerier att ta fasta på

Apropå mikrobryggerier tänkte jag gå igenom ett par mikrobryggerier som har sin verksamhet i Skåne och som just växt sakta men säkert. Håll till godo!

  • Råå bryggeri. Detta bryggeri startade år 2015 och är beläget i Helsingborg. Råå är för övrigt en ort strax söder om Helsingborg. Bryggeriet har för närvarande 10-12 fasta ölsorter i sitt sortiment, men brygger även en del säsongsbaserade öl för avnjutning. Den svenska landslagskaptenen i fotboll, Andreas Granqvist, har även nyligen köpt in sig som delägare i detta bryggeri. Dessutom är Råå bryggeri ett ekologiskt bryggeri, vilket inte är så vanligt.
  • Helsingborgs bryggeri. Ett annat bryggeri i Helsingborg som från början grundades redan år 1850. Bryggeriet köptes upp av Pripps på 60-talet men lades senare ner. År 2010 startar dock Nya Helsingborgs Bryggeri upp som ett mikrobryggeri och i dagens läge har bryggeriet lite drygt 25 olika ölsorter till försäljning. Vill man ha mer inspiration gällande hur ett bryggeri fungerar, kan man besöka bryggeriet för en bryggerivisning med ölprovning. Det är även en utmärkt presentidé till din öltokiga pappa eller kompis.

Nu har du fått lite mer information om öl och mikrobryggerier. Förhoppningsvis väcker det din kreativa ådra och gör att du åtminstone provar på att göra din egen öl hemma. Vem vet, det kanske blir en jättesuccé i slutändan.