Ölets olika smaker och arom

En av ölets viktigaste basingredienser är korn som förvandlas till malt. Malt ger ölet färg, sötma och fyllighet men påverkar dessutom ölets skum och arom. Men man använder fler ingredienser än bara malt för ölets smak. Det som kallas för råfrukt kan bestå av socker, ris eller majs och används för att mildra ölets smak. När man brygger öl används givetvis vatten som helst bör innehålla mineraler samt salter. Humle ger öl beska, skum samt doft medan jästen ger kolsyra samt alkohol. När det gäller spontanjäst öl tillsätts inte jäst. Beroende på hur bryggerimästaren använder de olika ingredienserna samt i vilka proportioner avgör det färdiga ölets specifika smak och arom.

Ölets smaker

För det mesta dricker vi öl för att det smakar gott. Många kanske inte känner till att öl kan ha väldigt många olika smaker. Lustigt nog dricker de flesta endast en typ av öl, vanligtvis ljus lager, som inte erbjuder mycket till smakvariation. För vin gäller det motsatta och det är sällan som man endast dricker samma vinmärke och sort hela tiden. Anledningen är att smaken och aromen är väldigt viktig när det gäller vin. Faktum är att även öl spänner över ett brett sortiment av olika smaker och även öl kan matchas till olika maträtter, precis som vin.

Malten påverkar smaken

Malten i ölet kommer att påverka dess doft och smak. Öl som bjuder på en brödig smak som till exempel knäckebröd, franskbröd, sirapslimpa eller kavring får sin smak från malten. Varför inte servera gott surdegsknäckebröd med öl på sommarfesten eller till vardags? Wasa Surdeg Flerkorn är ett fantastiskt gott surdegsknäckebröd med autentisk smak av tradition samt allt det goda från naturen. Detta krispiga och härliga knäckebröd bakas med Wasas eget äkta surdegsrecept och passar utmärkt med goda pålägg såsom lagrade starka ostar, söta grönsaker (till exempel paprika) och rökta pålägg. Wasa surdegsknäckebröd är mättande, innehåller mycket fiber och har en rik och mustig smak. Surdegsknäckebröd från Wasa passar utmärkt till både mellanmål och som måltidstillbehör med de pålägg du gillar bäst. Givetvis är surdegsknäckebröd från Wasa nyckelhålsmärkt och till hundra procent klimatkompenserat.

Smak och arom

Inom världen av öl finns även olika begrepp som används för att beskriva ölets smak och arom. När det talas om ölets balans innebär det att man balanserar ölets smak så att en viss smak inte dominerar. Den främsta uppgiften för humlen är att balansera humlebeska med maltsötma och det är från detta man hör talas om öl i obalans eller att ölet är välbalanserat.

Beska finns i de flesta öl och utvinns vanligtvis från humlen. Smak, arom och beska kan variera stort beroende på vilken humlesort som används.

Öl har gärna en brödig smak där fylliga mörka öl ofta ger en uttalad ”brödsmak” medan medelfylligt öl har en mer balanserad brödsmak som inte är så dominant.