Fantombryggerier

Sverige har gått från att år 1890 ha 554 bryggerier till att det hundra år senare bara fanns en handfull stora bryggerier kvar, till att bryggeribranschen idag börjar växa igen. Det sistnämnda beror framförallt på den stora mängd mikrobryggerier som har startats upp av eldsjälar och ölentusiaster i hela landet, från norr till söder. Många av dessa bryggerier är så kallade fantombryggerier.

Ett fantombryggeri kallas de som brygger öl, men inte äger ett eget bryggeri, utan hyr in sig på andra bryggerier. Av praktiska anledningar kan majoriteten av fantombryggerierna i Sverige, om inte alla, klassificeras som mikrobryggerier, det vill säga bryggerier som brygger öl i liten skala och hantverksmässigt. Möjligheten att brygga öl i form av ett fantombryggeri gör att fler kan starta bryggerier, eftersom det erbjuder större flexibilitet och en betydligt mindre investering än om man skulle köpa ett eget bryggeri. Om du ändå vill gå från att vara ett fantombryggeri till att äga ditt eget, kommer du sannolikt att behöva ta ett lån. Du bör då gå in på advisa.se för att jämföra bankernas villkor, så att du får ditt lån enligt de bästa möjliga förutsättningarna.brew-1031484_960_720

Många av de nya mikrobryggerierna i Sverige som har fått mycket positiv uppmärksamhet av ölälskare är just fantombryggerier. Det gäller till exempel Omnipollo, som är baserat i Stockholm. Detta bryggeri började i köket hos Henok Fentie och Karl Grandin. Det är där de funderar fram sina ölprototyper, som de sedan tar med sig till ett bryggeri för att skapa. Så kom till exempel öl som Leon, Nebuchadnezzar och Hypnopompa till (som är bryggd på marshmallows).

Efterfrågan på öl från dessa fantombryggerier är också stor, trots deras små volymproduktioner. När Landskronagalan skulle anordnas år 2015 ville man till exempel premiera inte bara lokala företag och idrottare, utan också lokala bryggerier. Man bad därför fantombryggeriet 1413 Bryggkultur att skapa en ljus öl som skulle kunna drickas till maten. Det blev en unik öl gjord just för tillfället, som var ljus men ändå gjord på humle, något man vanligtvis använder till mörkare öl. 1413 Bryggkulturs öler, till exempel Borstahusen Lager och Citadell Ale, är mycket populära bland de lokala restaurangerna.